Veszélyben a romániai magyar művészeti és sport szakképzés

Veszélybe került a romániai magyar művészeti és sport szakképzés a közoktatásban – figyelmeztet a Magyar Szülők Szövetsége szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtónyilatkozatában.

Mint írják: a 2016-os kerettanterv módosítás olyan következményekkel járt ugyanis, amelyek nyomán ezen oktatási formában tanuló gyermekek heti óraszáma 40-re nőtt, és ehhez hozzáadódik az otthoni felkészülés, a gyakorlás, az edzés, a versenyek, a zenei audíciók. Szövetségüket a közvetlenül érintett szülők keresték meg a marosvásárhelyi Művészeti Líceumból és a Szász Adalbert Sportlíceumból, gyors és hatékony megoldásra várva tőlük segítséget.

Egyeztető beszélgetéseik során kiderült: ha nem változik a helyzet, a szülők kiveszik gyermekeiket ezekből a tanintézményekből, ezáltal felszámolásra ítélik az osztályokat, sőt, a ciklusindító ötödik osztályba sem lesz elegendő jelentkező. Mivel kerettanterv-módosításra van szükség, értesítették együttműködő partnereiket: az RMPSZ-t és a MAKOSZ-t is, akárcsak az RMDSZ oktatási szakembereit, egyeztető tárgyalásra hívva Őket. Ma Novák Zoltán Csaba szenátorral is tárgyaltak. Miként lehetne csökkenteni az óraszámot? A Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíki Csengele nyilatkozik

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro

Rólunk írják
Tuesday, April 2, 2019 - 00:00
1